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Registros recuperados : 82 | |
23. | | FEIPPE, A.; MULLER, I.; ECHEVERRÍA, G.; LAMARCA, N.; CHIESA, N.; VIÑAS, I.; ALBIN, A.; TEIXIDO, N. Evaluación y promoción de la calidad de la carne y otros productos agroalimentarios uruguayos en base a los estándares de calidad de la Unión Europea y en función de los distintos sistemas productivos del Uruguay. Componente frutas: Manzana y Citrus Montevideo (Uruguay): INIA, 2007. 58 p. (INIA Serie Técnica ; 163) Ejecutor técnico del Proyecto:: Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentaries de cataluña (IRTA), España; Coordinador del Proyecto: Dr. Josep Usall (IRTA). Contribución al financiamiento del Proyecto: Instituto Nacional de...Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó. |
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24. | | Feippe, A. Indices de madurez de cosecha Las Brujas, Canelones (Uruguay): INIA, 2007. p.12-15 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 512) INIA Las BrujasBiblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó. |
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25. | | Feippe, A.; Müller, I.; Echeverria, G.; Lamarca, N.; Chiesa, N.; Viñas, I.; Albín, A.; Teixido, N. Relación entre los atributos físico-químicos de manzanas de exportación y las preferencias del consumidor Las Brujas, Canelones (Uruguay): INIA, 2007. (INIA Serie Actividades de Difusión ; 503) Proyecto: Evaluación y promoción de la calidad de frutas uruguayas en base a los estándares de calidad de la Unión Europea. Participan: INIA, AECI, IRTA, OPPBiblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó. |
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26. | | FEIPPE, A.; MULLER, I.; ALBIN, A.; CHIESA, N.; ECHEVERRÍA, G.; LAMARCA, N.; USALL, J. Valoración de manzanas y citrus de Uruguay por el consumidor europeo Revista INIA, 2006, no. 6, p.17-21Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas; INIA Salto Grande; INIA Tacuarembó. |
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31. | | FEIPPE, A. Almacenamiento refrigerado. In: Carballo, S.; Betancur, P.; Sollier, S. (eds.). Calidad e Inocuidad de frutas y hortalizas frescas. Curso de actualización técnica, INIA Las Brujas. Canelones (Uruguay): INIA LB, 2004. p. 69-82 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 376)Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó. |
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34. | | DE LUCCA, R.; BUSCHIAZZO, M.; ZEBALLOS, R.; VÁZQUEZ, E.; DÍAZ, E.; CARBONE, F.; SORIA, J.; FEIPPE, A.; PISANO, J.; GABARD, Z.; VIERA, A. Módulos de evaluación del comportamiento productivo y comercial de nuevas variedades de frutales de hoja caduca (duraznero, nectarina, manzano) en empresas frutícolas de la zona sur Montevideo (Uruguay): INIA, 2004. 79 p (Serie FPTA-INIA ; 12) Proyecto FPTA 093. Período de ejecución: 1999-2004Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó. |
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37. | | FEIPPE, A. Aspectos fisiológicos de la maduración y conservación de ciruelas. In: INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria); Programa Fruticultura. Actualización Técnica en el Cultivo del Ciruelo. Seminario Regional, 27 mayo 2003, INIA Las Brujas, Canelones (Uruguay). Canelones (Uruguay): INIA Las Brujas, 2003. p. 131-134 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 315)Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó. |
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Registros recuperados : 82 | |
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| Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy. |
Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
21/02/2014 |
Actualizado : |
09/10/2019 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
C - 0 |
Autor : |
COZZOLINO, D.; RESTAINO, E.; FASSIO, A. |
Afiliación : |
D. COZZOLINO, The Australian Wine Research Institute, Waite Campus, Adelaide, Australia; ERNESTO ANGEL RESTAINO GALUP, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; ALBERTO SANTIAGO FASSIO ARAUJO, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay. |
Título : |
Discrimination of yerba mate (Ilex paraguayensis St. Hil.) samples according to their geographical origin by means of near infrared spectroscopy and multivariate analysis. |
Fecha de publicación : |
2010 |
Fuente / Imprenta : |
Sensing and Instrumentation for Food Quality and Safety, 2010, v.4, no.2, p.67-72. |
DOI : |
10.1007/s11694-010-9096-y |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received: 13 December 2009 / Accepted: 17 April 2010 / Published online: 29 April 2010. |
Contenido : |
ABSTRACT.
Near infrared reflectance (NIR) spectroscopy combined with multivariate data analysis was used to discriminate between the geographical origins of yerba mate (Ilex paraguayensis St. Hil.) samples. Samples were purchased from the local market and scanned in the NIR region (1100-2500 nm) in a monochromator instrument in reflectance. Principal component analysis (PCA), partial least squares discriminant analysis (PLS-DA) and linear discriminant analysis (LDA) were used to classify the samples based on their NIR spectra according to their geographical origin. Full cross validation was used as validation method when classification models were developed. The overall classification rates obtained were 76 and 100% using PLS-DA and LDA, respectively. The results demonstrated the usefulness of NIR spectra combined with multivariate data analysis as an objective and rapid method to classify yerba mate samples according to their geographical origin. Nevertheless, NIR spectroscopic might provide initial screening in the food chain and enable costly methods to be used more productively on suspect specimens.
© 2010 Springer Science+Business Media, LLC. |
Palabras claves : |
ANÁLISIS MULTIVARIANTE; ESPECTROSCOPÍA DE REFLECTANCIA EN EL INFRARROJO CERCANO; NIRS; ORIGEN GEOGRÁFICO; YERBA MATE. |
Thesagro : |
ESPECTROSCOPÍA DEL INFRARROJO CERCANO; ILEX PARAGUARIENSIS; YERBA MATE. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo Q01 Ciencia y tecnología de los alimentos |
Marc : |
LEADER 02183naa a2200265 a 4500 001 1012847 005 2019-10-09 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s11694-010-9096-y$2DOI 100 1 $aCOZZOLINO, D. 245 $aDiscrimination of yerba mate (Ilex paraguayensis St. Hil.) samples according to their geographical origin by means of near infrared spectroscopy and multivariate analysis. 260 $c2010 500 $aArticle history: Received: 13 December 2009 / Accepted: 17 April 2010 / Published online: 29 April 2010. 520 $aABSTRACT. Near infrared reflectance (NIR) spectroscopy combined with multivariate data analysis was used to discriminate between the geographical origins of yerba mate (Ilex paraguayensis St. Hil.) samples. Samples were purchased from the local market and scanned in the NIR region (1100-2500 nm) in a monochromator instrument in reflectance. Principal component analysis (PCA), partial least squares discriminant analysis (PLS-DA) and linear discriminant analysis (LDA) were used to classify the samples based on their NIR spectra according to their geographical origin. Full cross validation was used as validation method when classification models were developed. The overall classification rates obtained were 76 and 100% using PLS-DA and LDA, respectively. The results demonstrated the usefulness of NIR spectra combined with multivariate data analysis as an objective and rapid method to classify yerba mate samples according to their geographical origin. Nevertheless, NIR spectroscopic might provide initial screening in the food chain and enable costly methods to be used more productively on suspect specimens. © 2010 Springer Science+Business Media, LLC. 650 $aESPECTROSCOPÍA DEL INFRARROJO CERCANO 650 $aILEX PARAGUARIENSIS 650 $aYERBA MATE 653 $aANÁLISIS MULTIVARIANTE 653 $aESPECTROSCOPÍA DE REFLECTANCIA EN EL INFRARROJO CERCANO 653 $aNIRS 653 $aORIGEN GEOGRÁFICO 653 $aYERBA MATE 700 1 $aRESTAINO, E. 700 1 $aFASSIO, A. 773 $tSensing and Instrumentation for Food Quality and Safety, 2010$gv.4, no.2, p.67-72.
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